JeCla Design

Betaalbaar en Professioneel

Complete webdesign paketten tegen voordelige tarieven.

 

Jelle Claessen

Hoe kies je de beste domeinnaam voor jouw website.

domeinnaam kiezen

Je hebt besloten dat je een website wil (laten) maken?  Super!   Een van de eerste dingen waar je over moet nadenken is, welke domeinnaam je gaat gebruiken.  Dit in grote woorden de naam waaronder je website te vinden zal zijn.

Voor het kiezen van een goede en sterke domeinnaam zijn er verschillende tips die ik je hieronder graag wil meegeven.

Wat is een domeinnaam?

Om een goede domeinnaam te kiezen moeten we eerst beginnen met te weten wat een domeinnaam juist is.  Een domeinnaam is het online adres van je website.  Maar het is meer dan dat, het is de online identiteit en het online gezicht van je merk.  Of dit merk nu je bedrijf is, of een persoonlijke pagina.

Een originele en goed onthoudbare naam vinden kan een hele klus zijn.  Maar denk als een klant of bezoeker en je zal snel je domeinnaam vinden die jouw bedrijf online kan onderscheiden.

Waarom is een domeinnaam belangrijk?

Een domeinnaam is een gebruiksvriendelijke manier om niet het ip adres van de server te moeten onthouden.

Een website is gehost op een server, en deze server is te bereiken door middel van een ip adres. Bijvoorbeeld 192.168.4.9.   Om voor alle websites deze getallenreeks te onthouden is onbegonnen werk.

En daar komen dan de domeinnamen van toepassing.  Het is veel gemakkelijker om een woord te onthouden.  Zoals bijvoorbeeld de naam van een zaak, of een omschrijving van de dienst of product.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een domeinnaam?

Wat maakt nu een “goede” domeinnaam?  Kan ik eender wat kiezen? Wat is belangrijk?  Dit behandelen we hieronder, zodat jij de beste domeinnaam voor jou doel kan vinden. En eenmaal je de perfecte domeinnaam hebt gevonden, kan je hem registreren en beginnen bouwen aan je website.

Gemakkelijk te typen.

Als een domeinnaam onnodig ingewikkeld is om te typen, door de spelling, of door de lengte van de woorden zal je minder directe websitebezoeken krijgen.  Als men te veel moeite moet doen om je domeinnaam juist in te typen, zullen mensen vaak afhaken.

Gemakkelijk te onthouden.

Een beetje verdergaand op het voorgaande…  Zorg ervoor dat de domeinnaam gemakkelijk te onthouden is.  Dit is belangrijk omdat je niet een super website wil hebben, maar niemand kan herinneren waar hij te vinden is.  Dit komt ook de mond tot mond reclame ten goede.

Als mensen praten over de niche waar jouw website toe behoort, zal er gemakkelijk over jouw bedrijf/website/Dienst gepraat worden als ze kunnen herinneren hoe die noemt.  Logisch toch?

Gebruik geen streepjes of nummers in je domeinnaam.

Technisch gezien is dit mogelijk, en in sommige gevallen kan dit een meerwaarde zijn. Maar in de meeste gevallen is dit geen goed idee.

Wanneer mensen praten over jouw website en ze willen de website doorgeven, is het zeer moeilijk om de streepjes en/of nummers te vertellen.   Je kiest beter voor een simpele, korte, krachtige weergave van je domein.

Kies voor een unieke domeinnaam.

Een domeinnaam is zoiso uniek, maar best blijf je ook weg van domeinen die sterk lijken op andere.  Zo voorkom je dat bezoekers die jou zoeken bij een concurrent terecht komen en omgekeerd.

Een voorbeeld hiervan is Flickr.com.  Stel jij bent eigenaar van Flickr.com.  Jouw website www.flickr.com is online en gebruikers uploaden hun foto’s.  Deze gebruikers vertellen hun vrienden dat ze naar de foto’s op hun flickr pagina moeten gaan kijken.  Doordat Flickr een specifieke schrijfwijze is, kan het zijn dat door de uitspraak niet te begrijpen veel mensen gaan zoeken naar Flicker.com.  Deze bezoekers op jouw website ga jij dus mislopen.

 

Nu dat je de perfecte domeinnaam hebt gevonden moet je nog kijken of deze nog beschikbaar is en eventueel registreren.

Wil je graag dat JeClaDesign jou helpt bij het registeren van je domeinnaam, neem dan snel contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin